Ludzka albumina z ryżu
4 listopada 2011, 17:47W wyniku modyfikacji genetycznej pozyskano ryż, który wytwarza ludzką albuminę osocza (ang. human serum albumin, HSA).
Dzięki cząsteczkowemu wodorowi zniosą wszystko?
27 listopada 2012, 10:58Pod 20-metrową warstwą lodu w antarktycznym jeziorze Vida odkryto wyjątkowo żywotną społeczność bakterii.
Nowy, ekologiczny, sposób uzyskiwania paliwa wodorowego
13 grudnia 2013, 10:30Naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie opracowali nowy sposób wydzielania wodoru z wody. Naśladując naturę, wykorzystują do tego oliwin.
Mucyny śliny aktywnie chronią przed próchnicą
12 listopada 2014, 11:42Mucyny śliny aktywnie chronią zęby przed powodującymi próchnicę Streptococcus mutans. Zespół z Uniwersytetu Harvarda uważa, że lepiej wzmacniać naturalne mechanizmy obronne niż polegać na materiałach egzogennych, np. preparatach z fluorem.
Ewolucyjny związek między dietą a kwasowością żołądka
30 lipca 2015, 11:17Analiza kwasowości żołądka i diety u ptaków oraz ssaków pokazuje, że wysoka kwasowość wyewoluowała nie po to, by pomóc w trawieniu, ale by chronić przed zatruciem.
Bursztyn pogromcą bakterii
22 kwietnia 2016, 05:47Substancje zawarte w bursztynie mają działanie przeciwbakteryjne – wykazał Igor Kaczmarczyk, laureat krajowego etapu 28. Konkursu Prac Młodych Naukowców UE (EUCYS).
Jelitowy eliksir dłuższego życia
5 kwietnia 2017, 16:38Ryby Nothobranchius furzeri w średnim wieku, które karmiono zawartością jelit młodszych osobników, żyły dłużej niż normalnie.
Muesli na zapalenie stawów?
15 stycznia 2018, 13:07Dieta bogata w błonnik wywiera korzystny wpływ na przewlekłe zapalne choroby stawów. W ten sposób można też wzmocnić kości.
Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów
28 sierpnia 2018, 13:56Zespół z działającego przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej Koła Naukowego Biotechnologów Herbion pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.
Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością
5 lutego 2019, 12:03Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.